• info@zamakedonskinarod.org
  • +389 78 370 496
Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ ЗА СЛОБОДА НА МАКЕДОНИЈА!

Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ ЗА СЛОБОДА НА МАКЕДОНИЈА!

Во историјата на македонскиот народ имало многу бурни настани, кои го свртуваа вниманието на светската јавност
Местото на крвавата драма е градот Солун, тогашното најпознато македонско пристаниште и бисер на брегот на Егејското море, место каде што се наоѓаа и поголемиот дел од македонската интелигенција.
Нивната цел беше да го свртат вниманието на големите сили, со цел, тие да се заинтересираат за ослободување на нашата земја, Македонија. За таа цел тие, или најдобро познати како „гемиџиите’’, решаваат да извршат неколку атентати врз крупните објекти во градот, но не со намера да има човечки жртви.
Изборот е донесен силните напади да се извршат врз Отоманската солунска банка, поштата, францускиот брод „Гвадалкивир’’, фабриката за гас и сл.
Иако при секоја акција го ризикуваа и сопствениот живот, сепак нешто длабоко во нив беше непотрошен мотив. Кога нивната цел е кристално јасна, извршувањето на самиот атентат е уште поедноставна. Преку содржината на овој маестрален историски роман уште еднаш ќе се потсетите колку тешко се доаѓало до тоа нешто, наречено СЛОБОДА. Која е нејзината цена и што сè е неопходно за да се дојде до неа? И какви биле социјалните разлики во тоа време? Барајќи ги одговорите на овие прашања – толку е појасен и мотивот на солунските атентатори и причините за нивните дела.
Солунски атентати
Повеќе бомбашки напади на објекти, при што се внимавало да нема жртви, се изведени во Солун од 28 април до 1 мај 1903 година од страна на Гемиџиите, анархистичка револуционерна група која се борела за слободна Македонија. Целта на солунските атентатори била да се нападне најзначајниот европски град во Османлиската Империја за да се привлече вниманието на големите сили и да се реши македонското прашање.

Во изведувањето на Солунските атентати учествувале десетмина гемиџии: Јордан Поп Јорданов – Орцето, Константин Кирков, Димитар Мечев, Илија Трчков, Владимир Пингов, Павел Шатев, Марко Бошнаков, Милан Арсов и Георги Богданов и Цветко Трајков.
Поради страдањето на македонскиот народ од турската тиранија, Гемиџиите ослучуваат да преземат дејства преку кои ќе го актуелизираат македонското прашање во Европа. Со таа цел, решаваат да извршат напади врз објекти на европскиот капитал во Турција. Гемиџиите сметале дека на таков начин ќе ја заинтересираат европската јавност за состојбата во Македонија и дека преку нивните индивидуални акции ќе ги натераат големите сили да интервенираат во ослободувањето на Македонија.
Како настанала групата Гемиџии
Во 1898 година започнале преговорите помеѓу ТМОРО и Македонскиот таен револуционерен комитет (МТРК) што резултирало со самораспуштање на МТРК, а поголемиот дел од дејците се влеале во Македонската револуционерна организација и Македонскиот комитет, додека Слави Мерџанов, Петар Соколов и Петар Манџуков решиле да дејствуваат самостојно и формирале терористичка група подоцна позната како Гемиџиите. Во 1899 година тие заминале во Цариград со цел да го убијат султанот Абдул Хамид II. Откако се увериле дека не постојат никакви шанси за успешно изведување на атентатот, тие пристапиле кон нов план што опфаќал уривање на Отоманската банка во Цариград. Мерџанов го известува Јордан Поп Јорданов – Орцето и овој презел мерки за организирање на слична акција во Солун. Со парите, тие најмуваат куќа веднаш наспроти Банк Отоман и цела година групата копа тунел под земјата што води кон основите на банката.

Во исто време, копањето на цариградскиот тунел одело многу бавно. Набрзо дошло до откривање на каналот како резултат на предавство во почетокот на 1901 година. Помеѓу другите документи кои паднале во рацете на османлиските власти, се наоѓал и опширниот извештај за копањето на цариградскиот канал. Во меѓувреме сите биле уапсени, а потоа депортирани во Бугарија, каде што Слави Мерџанов и Петар Соколов почнале да разменуваат нови идеи за акции. Тие планирале да го пресретнат легендарниот Ориент-експрес кај Едрене. За таа цел двајцата формирале група од десетина луѓе, која успеала да се префрли во Одринско во јули 1901 година. Четниците ставиле големо количество динамит на железничката пруга, но акцијата врз возот неуспеала, а четата го киднапирала синот на локaлен турски земјопоседник, но била опколена, во борбата повеќето од четниците биле убиени, а заробените биле јавно обесени во центарот на Едрене.
Акциите во Солун
Во пролетта 1902 година Гемиџиите успеале да обезбедат 300 кг динамит и го довршиле каналот до Отоманската банка во Солун. Иако тие планирале што побргу да ги извршат нападите, Даме Груев им сугерирал да почекаат и да ја синхронизираат нивната акција со претстојното востание (Илинденскотот). За разлика од Груев, Борис Сарафов им дал морална и материјална поддршка на Гемиџиите.
Групата решава атентатите да започнат на 28 април 1903 година. Планот составен на последното советување одржано надвор од градот бил да се потопи францускиот брод, да се минира пругата во близина на солунската станица, да се запали резервоарот за газија од којшто се осветлувал градот; да се дигне во воздух Отоманската банка, да биде запален Бошнак-ан и да почнат улични борби со бомби и револвери. Прекинувањето на осветлението и фрлањето на градот во темнина требало да биде знак за почетокот на акцијата.
Секој точно знаел каква била неговата задача во определеното време за акција. Во врска со прашањето дали атентаторите треба да загинат при акциите дошло до различни мислења. Поп Јорданов, Кирков и Мечев го застапуваат ставот дека атентаторите треба да го положат својот живот, додека Шатев, Арсов и Бошнаков не се согласуваат со тоа. На крајот е одлучено секој сам да си го направи изборот.
Во акциите да нема цивилни жртви

На 28 април околу пладне во близина на солунското пристаниште Павел Шатев со динамит го дига во воздух францускиот брод Гвадалкивир. Акција била двојно успешна, бидејќи бродот бил запален, а патниците сите до еден спасени.
Истата вечер Димитар Мечев, Илија Трчков и Милан Арсов поставуваат динамит на железничката пруга Истанбул – Солун и го онеспособуваат возот. И при оваа акција нема жртви, но е предизвикан хаос во железничкиот сообраќај.
На 29 април вечерта, околу 8 часот, Константин Кирков поставува динамит на цевките со гас за осветлување и на водоводните цевки на Солун. Целиот град е во темница и без вода. Во целиот град владее паника, хаос и страв.
Десетина минути по изгаснувањето на осветлувањето, врз Отоманската банка се фрлени две бомби по што Јордан Поп Јорданов – Орцето го активира експлозивот, кој уништува поголем дел од зградата на банката.
Во истото време на повеќе локации во Солун гемиџиите фрлаат бомби: Милан Арсов фрла бомба во летниот театар Алхамбра, Илија Трчков фрла две бомби на главната улица, Димитар Мечев фрла две бомби пред хотелот Египет, Константин Кирков фрла бомба пред Гранд хотелот, а Георги Богданов пред кафеаната Ноја. Владимир Пингов предизвикува пожар кај Бошњак-ан, а потоа фрла бомба пред вратата на Топхането (турската државна управа), каде што е застрелан од војници.

По овие акции Мечев и Трчков се вратиле во својот стан и од таму почнале да фрлаат бомби врз турската војска. Откако фрлиле 50-60 бомби се самоубиле за да не бидат фатени од турските власти.
На 30 април, во борба со турската војска и полиција загинува и Jордан Поп Jорданов.
На 1 мај, се извршуваат две неуспешни акции. Кирков прави обид да ја крене во воздух солунската телеграфско-поштенската станица, но е убиен од стражарот, а Цветко Трајков прави обид да го убие солунскиот валија Хасан Фехми паша. Откако не успева, атентаторот се самоубива активирајќи бомба.
Бомбите од Солун одекнаа во Европа
Гемиџиите успеваат да ја извршат најголемата терористичка акција на своето време. Нивниот план бил успешно извршен. Сите дипломатски претставници во Солун ги известиле своите влади за солунските настани.
Билансот од атентатите бил: директно од динамитот на гемиџиите настрадале Гвадалкивир, Банк Отоман, гасоводните цевки, Гранд Хотел Солун, кафеаните Ал Xамбра и Ноја и Бошнак-ан. Бил урнат Германскиот клуб, кафеаната Египет, како и неколку други локали.
Во битка со војската и полицијата се убиени или сами си пресудија шестмина од Гемиџиите: Орце Поп Јорданов, Константин Кирков, Димитар Мечев, Илија Трчков, Владимир Пингов и Цветко Трајков. Уапсени се Павел Шатев, Марко Бошнаков, Милан Арсов и Георги Богданов. Тие прво се осудени на смрт, но подоцна пресудата им е заменета со затвор во Фезан (Либија).

Во немирите кои избувнале на 30 април како реакција на атентатите, фанатизирани муслимани оделе во толпи низ градот и убивале недолжно христијанско население. Проценките за бројот на загинати варираат од 35 лица, според османлиските власти, до 200 – 300 според ТМОРО. Властите успеале донекаде да ги смират толпите, но речиси без причина почнале да малтретираат и да апсат по сопствени произволни проценки.
Во рацијата на османлиските власти биле затворени околу 2.000 лица и некои членови на ЦК на ТМОРО на чело со неговиот претседател Иван Гарванов, а биле запленети и доста документи. Покрај членови на ЦК биле затворени и поголем број членови на ТМОРО, со што таа претрпела силен удар. Од уапсените 2.000 лица, 353 лица се изведени пред суд, а од нив 33 се осудени.

Налеј, налеј, меанџике налеј

“Уште еден бокал од Бордото, мадам Мадлен”- со спуштени шешири и свиоци хартија распослани пред нив, порачуваат група младинци седнати во ресторанот Л’Mатин, сместен покрај бреговите на Париската Сена.

Внесени во сонувањата за подобро утре, светејќи со сета нивна ведрина и спокој, нарачуваат вино по вино и никој околу нив не може ни да помисли дека сета своја младост, овие јунаци се веќе цврсто решени да ја потрошат.

Решени се младоста и своите животи да ги остават распослани врз пепелта на нивната поробена татковина сите до еден членови на Внатрешната Македонска Револуционерна Организација , борци за слобода и самостојност на МАКЕДОНИЈА .

“Налеј, налеј, налеј меанџике Мадлен”- оддекнува од нивните грла и ништо во тој момент не наговестува каков пеколен план се крие во главите на овие деца.

“Не сакаме богатство, не сакаме пари
тук сакаме слобода и човечки правдини!”- oстанува нивната клетва. “Нема да оставиме никакви слики или писма од нас, нашите имиња се ништо пред големината на делото”- поздравувајќи се ќе се заветат, помеѓу себе Солунските заговорници.

Планираната акција на студентите и млади светски интелектуалци за да се слушне гласот на Македонскиот Народ далеку , низ цел свет ! Борбата, жртвите гласот за слобода да допре до сите земји во светот ! Ги принудува!

Утрото на 28-ми Април еден од нив се качува на Францускиот брод Гвадалкивир. Кратко потоа, откако се оддалечува од брегот на Солунското пристаниште, бродот пламнува во оган. Спасувачките чамци, заедно со Павел Шатев во нив се спуштаат во морето и сите патници успеваат живи и здрави да се симнат на Солунскиот брег. Францускиот брод со сето негово богатство потонува на дното на Белото море.

Уште чадот од запаленото железо од бродот не беше испарил од градот, кога вечерта Мечев, Тричков и Арсов пробаа да уништат еден од возовите на линија Дедегеач-Солун.

Тогаш на сите веќе им беше јасно дека во Солун нешто не е во ред.

Другиот ден 29-ти Април минува навидум тивко, но жандермеријата е освестена и будно ги бара “комитите” низ градските сокаци.

Вечерта истиот ден Константин Кирков поставува динамит на цевките за гас и тогаш белиот град Солун потонува во темница. Тоа е сигнал за неговите другари, дека часот за нивната жртва дојде.

“За Македонија се арчиме !” Димитар Мечев и Илија Тричков пробуваат да влезат во Солунска фабрика за гас, но нападот е осуетен од будниот чувар. Успеваат да се извлечат и да се забакадираат во

својот дом, почнувајќи да фрлаат бомби на улицата. После 60-тина исфрлени бомби и неколкучасовна битка, паѓаат убиени од Турскиот аскер.

Истата ноќ главата на атентатите Јордан Поп Орданов- Орцето тропнува на вратата на директорот на Отоманската банка, предупредувајќи ги да се засолнат тој и неговата фамилија.

За неколку минути од Отоманската банка остануват само рушевини и пепел.

Милан Арсов, Георги Богданов и Владимир Пингов со бомби во рацете тргнуваат во напад на Солунските кафеани и хотели. Таа ноќ убиен паѓа последниот од нив.

Останатите учесници на заговорот се прибираат во своите домови.

Утредента на 30-ти Април Турците полудени тргнуваат во потрага на “злосторниците”.

Константин Кирков паѓа пробoден од бајонетот на стражарот на телеграфската кула, при обидот за нејзино рушење.

По несупешниот обид за атентат на валијата со бомба се саморазнесува Цветко Трајков. Валијата и неговата стража остануваат стаписани од жртвата на младото момче.

Последен во херојска битка со Турскиот аскер, откако 2-3 часа забакадиран во својот дом ги исфрла сите останати бомби, се самоубива главата на заговорот Велешанецот Јордан Поп Орданов- Орцето.

Останатите атентатори се уапсени живи и спроведени пред турскиот воен суд.

Гемиџии се нарекоа себеси, затоа што голи и боси- како гемија насред бесно море, тргнаа да ја рушат Османлиската Империја. Голи и боси посегнаа по капиталот на проклетата Европа, која остануваше нема и слепа пред страдањето и жртвата на еден народ.

“И ние сме деца, на мајката земја.
На мајката земја, на Македонија.
И ние имаме право да живееме.”

shares